Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

szerda, 21 február 2018 09:41

Művészet a francia nyelvórákon

Írta: dr. Szendi Emma
  • Helyszín: College International de Cannes - Cannes - Franciaország
Cannes, La Croisette Cannes, La Croisette

Az ERASMUS KA1 Mobilitási Program támogatásával 2017 nyarán tizenkét napos nyelvtanári továbbképzésen (július 25-augusztus 4.) vehettem részt Franciaországban. Továbbképzésünk A művészeti alkotások pedagógiai és didaktikai célú felhasználása a francia nyelv tanításában címet kapta. Helyszínéül a College International de Cannes színvonalas magánnyelviskola szolgált. Vezető tanárként Marie Bretonnier, több nyelvkönyv szerzője, szerzőtársa, ismert szakmai anyagok kidolgozója, valamint segítője, Patrick de Bouter, az intézmény igazgatója működött.

A tanfolyam fő célja olyan művészeti vonatkozású anyagok és művészeti eszközök felfedezése és felhasználása volt, melyek gazdagíthatják, segíthetik a nyelvtanítást. A továbbképzés elsősorban gyakorlati megközelítésre épített, melynek során művészeti és kulturális alkotásokat használtunk fel abból a célból, hogy mind a szóbeli mind az írásbeli kifejezést tekintve gazdagítsuk nyelvtanári és pedagógiai eszköztárunkat. Az első héten görög, spanyol, a második héten francia, német, amerikai, holland, portugál kollégákkal tudtunk kiválóan együttműködni.

A képzés során főként gyakorlati feladatokat kaptunk, melyeket egyénileg vagy csoportmunkával kellett megvalósítani abból a célból, hogy felismerjük, hogyan segítik elő a művészetek és a művészeti eszközök a nyelv alkalmazását. Azért kapcsoltuk a művészeteket a pedagógiához, hogy általa többféle kompetenciát fejlesszünk és erősebben motiváljuk a tanulókat.

A képzéshez Provence, illetve az Azúrpart (Cote d’Azur) kultúráját bemutató tanulmányi kirándulások kapcsolódtak. Mindnyájan új pedagógiai módszerekkel, kulturális élményekkel gazdagodva térhettünk haza, melyekről iskolai, fővárosi kollégáinknak is beszámolhatunk.

 

Az Óbudai Árpád Gimnázium Erasmus+ honlapja az alábbi címen érhető el: http://www.arpadgimnazium.hu/erasmus-plus/

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás