Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

csütörtök, 25 október 2018 16:47

Dráma Cannes-ban

Írta: Király-Török Annamária
  • Helyszín: Campus International de Cannes- Cannes- Franciaország

2018. július 29.és augusztus 3. között lehetőségem volt részt venni az Erasmus+ mobilitási program keretében egy francia pedagógusképzésen a Campus International de Cannes nyelviskolában. A képzés témája „A művészeti alkotások pedagógiai és didaktikai célú felhasználása a francia nyelv tanításában”. Csoportvezetőnk, Marie a francia mint idegen nyelv (fle) tanításában ismert szakember, több nyelvkönyv szerzője, a francia nyelvvizsgáztatási keretrendszer egyik kidolgozója.

A képzésen az fl’art azaz a ’francia nyelv tanítása művészi alkotások segítségével’ módszer lényegével ismertetett meg minket. A szemlélet alapelvei a drámapedagógiáéihoz hasonlatosak: a facilitátor szerepben megjelenő tanár az órán a szabad gondolkodásra, önkifejezésre, együttműködésre és egymás elfogadására ösztönzi a tanulókat. A módszer újszerűsége abban rejlik, hogy ennek a nyitott, aktív állapotnak az eléréséhez különböző műalkotásokat, a művészet sokféle, sőt bármilyen megjelenési formáját hívja segítségül. A témából adódóan – az elméleti alapozást követően – leginkább gyakorlati foglalkozásokon vettünk részt, ezáltal rengeteg gyakorlati tapasztalatra tettünk szert. Sok tanórán használható módszert próbáltunk ki a csoport amerikai, észt, magyar, norvég, olasz, orosz, osztrák és spanyol tagjaival. Használtunk például fotókat a nyelvi órák színesítéséhez, hallgattunk és írtunk slamet. A színpadon állva pedig a tánc, a színpadi mozgás nem-verbális kifejezőeszközeivel, majd a verbális (ön)kifejezési lehetőségeivel élve tapasztaltuk magunkon, hogy az új ismeretek megszerzése nem könnyű, de hálás feladat. A clown-szerep, a maszk magunkra öltésével pedig az ön-és társismeret (hagyományos tanórákon kevéssé szem előtt tartott) célját is elérve sok új módszerrel, játékkal gyarapítottuk tanári eszköztárunkat.

A képzés során szerzett ismereteket mind nagyon izgalmasnak találtuk, és hazatérve tanóráinkon is jól használhatónak ítéltük, a legnagyobb élményt mégis maga a tanulás folyamata adta: magunkon tapasztalhattuk, hogy a kreativitás hogy kapcsolható be a tanulási folyamatba. Tanóráinkon nem csak tanárunktól, egymástól is tanultunk, ugyanis sok tanári módszerünket osztottuk meg egymással, szívesen hallgattuk egymás ötleteit. Emellett pedig nemcsak kollégát, hanem embert, barátot is megismerhettünk a másikban. Tanárunk pozitív hozzáállása és a csoport tagjainak nyitottsága is segített minket abban, hogy igazi csapattá váljunk, így több közös programot is szerveztünk a Campus nyújtotta kirándulásokon kívül, sokszor szabadidőnket is együtt töltöttük.

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás