Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

kedd, 17 október 2023 08:20

Nyelvfejlesztő és módszertani kurzus Lindauban

Írta:

Német szakos tanárként kiemelten fontosnak tartom az általam tanított nyelv folyamatos gyakorlását, nyelvtudásom fejlesztését, a kultúra megismerését, ezért nem volt kérdés, hogy a német nyelvű országok valamelyikét válasszam. Végül Németországot választottam, azon belül is a bodeni-tó partján fekvő Lindau városát (Bayern tartomány). Itt egy 5 napos kurzuson vettem részt  Sprache und Methodik in der Praxis Lehrerinnen und Lehrer für Deutsch als Fremdsprache címmel, mely kifejezetten a németet idegen nyelvként tanító tanároknak szólt. A képzés egyaránt célozta a nyelvtudás fejlesztését és a módszertani ismeretek bővítését.

Az órarendünk kialakítása tanulóbarát volt, a képzők azt is szem előtt tartották, hogy a résztvevőknek ideje és ereje is maradjon a kikapcsolódásra, kirándulásra, feltöltődésre. Két oktatónk volt, akik rendkívül felkészültek és motiváló személyiségek voltak. Nem csak az oktatás tárgyát képező módszertani gyakorlatok elméleti átadása által bővült a szakmódszertani eszköztáram, hanem az óráikon alkalmazott gyakorlatok révén is. A munkaformák rendszeres váltogatása, a kreatív feladatok alkalmazása, az óra felépítésének megtervezettsége mind-mind a későbbi pályámon hasznosítható tapasztalatokhoz juttattak. A feladatok megoldása rendkívül hasznos volt, hiszen ismét diák szerepbe bújhattam, és megtapasztaltam, milyen a katedra túloldalán ülni és hogy mennyit számít egy-egy tanóra sikerességében az, hogy az óra alaposan átgondolt, a csoport szintjéhez igazodó és érdekes legyen, valamint, hogy felszabadult hangulatban teljen. Oktatóink személyiségükkel is példát adtak, a hibázáshoz való viszonyuk, az ellentétes vélemények elfogadásában és segítőkész hozzáállásukban példaértékűen viselkedtek.

A csoport összetétele igen változatos volt. Kurzustársaim között voltak cseh, lengyel, orosz, spanyol, kínai és koreai nemzetiségűek is, rajtam kívül pedig három magyar kolléga is ezt a képzést választotta. A nyelviskolában alapszabály volt, hogy csak németül beszélgetünk, de minthogy a szabadidőnket is együtt töltöttük többen, így természetesen a kirándulások, az étkezések alkalmával is német nyelven folyt a csevej. Ahogy a mindennapi élet összes területén is, kezdve a reggeli kávé megvásárlásától a menetjegy megváltásán át, az utcai útbaigazításig. És ez az, ami olyan igazivá, életszerűvé tette a hetemet. Megtapasztalni azt, hogy ugyanabban a világban, ugyanabban az emberi testben, ugyanazokkal az élethelyzetekkel élő emberek élnek Lindauban is, mint Nagykőrösön, de a gondolataikat egy számunkra idegen nyelven formálják és közlik. A nyelv ismerete volt az a kód, ami által személyes kapcsolatok köttethettek közöttünk, és amiről az iskolában is oly sokszor szó esik a kommunikáció egyik alapvető tényezői között.

Rendkívül sok élménnyel gazdagodtam kint tartózkodásom ideje alatt, melyekre mindig jó szívvel fogok gondolni. Megerősödött bennem az is, hogy bátorsággal kell a kihívások elé tekinteni. A jövőben diákjaimat és kollégáimat egyaránt arra bíztatom, hogy merjék megragadni a hasonlóan kínálkozó lehetőségeket, lássanak világot, szerezzenek élményeket, és invesztáljanak a nyelvtudásuk fejlesztésébe időt, energiát, mert ez egy biztosan megtérülő befektetés! Feltöltődve, új élményekkel-tapasztalatokkal, és magabiztosabban vágok bele az új tanévbe. A képzéstől és kint tartózkodástól elvárt megújulás jegyében hatékonyabban folytatom tanári munkámat, ami reményeim szerint diákjaim nyelvtudására és személyiségére is pozitív hatással lesz.  

Nagyon örülök, hogy részese lehettem iskolám Erasmus+ pályázatának, és hasznos tapasztalatokkal gazdagodhattam!

Petró Emese
az Arany János Református Gimnázium magyar-német szakos tanára

ERASMUS+ 2023 | Arany János Református Gimnázium és Kollégium (ajrg.hu)

További információk

  • Helyszín: Lindau

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás