Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

szerda, 25 április 2018 07:57

Matematika tanítás német módra

Írta: Tóth Éva
  • Helyszín: Tirschenreuth

Matematika tanítás német módra


Az Erasmus+ program keretében 2018 március 11.-március 17. a Stiftland Gymnasium vendége lehettem, ahol betekinthettem a bajor gimnáziumi matematika oktatásba.
Nem volt ismeretlen számomra az iskola, hiszen előző munkahelyemmel testvériskolai program keretében már három alkalommal vendégeskedtem itt. Georg Hecht igazgató úr közreműködését a pályázatunkban ezúton is csak köszönni tudom. Előzékeny vendéglátóként szervezte, segítette látogatásunkat. A személyre szabott órarendünk elkészítésében, egy-egy német kolléga segített, a matematika óralátogatásokat Theo Ernstberger egyeztette.
Tirschenreuth egy 10000 lakosú járási központ, iskolaváros , 50km sugarú körzetből járnak ide diákok. A gimnázium egy jó hírű, korszerű oktatási intézménye a környéknek. A tanárok által is kedvelt munkahely. Felszereltsége, intézményrendszere irigylésre méltó-minden rendelkezésére áll a diákoknak és tanároknak a magas szintű oktatásra. A tanulólétszám csökkent az elmúlt években, most 800 –an tanulnak itt.(2010-ben, amikor először jártam itt, 1200 tanulója volt az iskolának.)
Szerencsés voltam, hiszen korábban nyolcosztályos gimnáziumban tanítottam, így összehasonlíthattam a két ország matematika tananyagát, tanítási módszereit és követelményrendszerét egyaránt. 5.-12. minden évfolyamon voltam matematika órán, 6 kolléga módszereit ismerhettem meg. Sok jó gyakorlatot hoztam haza. Az egyik nagy élmény volt ,hogy a Kenguru verseny lebonyolításába is bevontak.250 diákot ültettünk be az iskola színháztermébe (székek mozgatása, berendezés-minden egy helyről, praktikusan ).A helyek elfoglalása után, a verseny 3 tanár felügyeletével zökkenőmentesen zajlott.
A tananyag a 8. évfolyamig nemsokban különbözik a magyarországitól, az érettségi feladatok viszont a mi emelt szintű érettséginek megfelelő. Tudnunk kell azonban, hogy a bajorok méltán büszkék az oktatásukra, Németországban a legmagasabb szintű képzést itt nyújtják a diákoknak. Nagyon jó volt látni, hogy a gondolkodásra helyezik a hangsúlyt. A megértés, a kompetencia alapú oktatás az alapelv. Fegyelmezetten tanuló diákokat láttam, akik cselekvőül részt vesznek az órai
munkában. Füzetvezetésük gondos, átlátható-automatikusan jegyzetelnek, ragasztják be a fénymásolatban kapott feladatokat. A számológépjüket (nem telefont) egyszerre veszik elő és használják. A telefont is használták, függvényeket tanultak a táblán megadott és használt program volt náluk is feltelepítve. Hátul ültem, láttam csak ez volt a monitorjukon. Ezt olyan jó volt megtapasztalni.
Sok dolog volt, amit szívesen beépítenék a saját matematikatanításomba, de sok olyan is volt, amit én is így tanítok. Tapasztalt vagyok ez a 31. tanévem-tehetségfejlesztőként is sok jó gyakorlatot láttam már. A geometriában nem félek attól, hogy a gyerekek ollóval végezzék a területátalakításokat-de itt ez az olló és ragasztó mindegyikük tolltartójában ott volt, és rendeltetésszerű, gyors használata automatikus volt. A digitális technikák használatát vegyítették a tapasztalati élményekkel.
Nagyon gyorsan eltelt ez az egy hét. Ez köszönhető volt vendéglátóink szervezésének kedvességüknek, érdeklődtek irántunk, válaszoltak kérdéseinkre. Minden segédanyagot megmutattak, rendelkezésre álltak, ha valamit kértünk. Kötetlenül beszélhettünk a tanáriban, a büfében és este a hagyományos vendéglőben is.
Jó tapasztalatokat szerezhettem a program keretén belül, mindenkinek ajánlani tudom. Szakmailag motiváló megismerni egy másik ország módszereit. Van, amiben megerősít, van, amin elgondolkoztat. Az ország nyelvének gyakorlása mellet a szakmai szókincsünk is bővült, fontos. Személyes élményem, hogy barátokkal találkozhattam és egy élő kapcsolatot ápolhattam ezen a héten. Köszönöm a pályázat adta lehetőséget.
Tóth Éva


A Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Erasmus+ honlapja ezen a linken érhető el:


http://kassaiszolnok.hu/index.php/palyazatok/erasmus


https://www.facebook.com/groups/1638502039513572/

 

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás