Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

csütörtök, 25 október 2018 18:42

Nyelvi és módszertani feltöltődés Regensburgban

Írta: Hegyközi Éva
  • Helyszín: Horizonte-Regensburg-Németország

Iskolánk, a Szegedi Szakképzési Centrum Vasvári Pál Gazdasági és Informatikai Szakgimnáziuma első alkalommal nyert KA1 tanári mobilitási pályázaton. A szakmódszertani, digitális és nyelvi kompetenciák fejlesztése a Vasváriban című projektben 13 kollégámmal együtt volt lehetőségem részt venni.

A projekt keretében kéthetes (nyelvtanároknak szóló) nyelvi és módszertani felfrissítő kurzuson vettem részt Regensburgban, a Horizonte nyelviskolában. A németekről ismert sztereotípiák igaznak bizonyultak: precíz, pontos tanfolyamszervezéssel, felkészült, alapos, igényes tanítási órákkal szembesültem. Már a kiutazásom hetében megkaptam a nyelviskolától a kéthetes képzési programot. A kurzus felépítése a következő volt: délelőttönként nyelvi felfrissítő óráink voltak C1-C2-es szinten. A délutáni blokkban pedig a csoport igényeihez igazított módszertani képzésen vehettünk részt. A délelőtti időszakban különböző aktuális témák mentén frissítettük nyelvtudásunkat (oktatásügy, politika, gazdaság, művészetek stb). A délutáni képzés során mozgásos-játékos nyelvtanítás és országismereti játékok kipróbálására volt lehetőségünk. A két hét alatt megismerkedtünk a német iskolarendszer szövevényes szerkezetével, hangképzési/intonációs órán vettünk részt és ötleteket kaptunk az irodalom, a zene és a nyelvtanítás összekapcsolására is. Ez a gazdag szakmai program késő délutánonként színes fakultatív kulturális programokkal egészült ki. Bejártuk a várost és környékét, sétáltunk a Duna-parton, felmásztunk a Walhallához, elhajóztunk Weltenburgba, ellátogattunk Passauba. Bepillantottunk egy országos hírű hegedűkészítő műhelyébe és láttuk, hogyan épül fel egy BMW a gyárban. A képzés utolsó napján pedig volt szerencsénk együtt ebédelni a nyelviskola vezetőjével egy tradícionális bajor Biergartenben. A csoportunk 5 nemzet képviselőiből állt össze: skót, francia, lengyel, cseh, szlovák és 2 magyar tanárnő alkotta. Chris, a délelőtti órák vezetője meleg szívű, segítőkész, figyelmes ember, és maximalista, munkájára nagyon igényes, ugyanakkor nagyon kreatív és kezdeményező tanár is.

A képzést, a nyelviskolát és persze a középkori műemlékekkel teli modern bajor várost jó szívvel ajánlom minden német módszertani felfrissülésre vágyó kollégának.

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás