Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Tar-Pálfi Nikolett

szerda, 30 augusztus 2023 20:48

Tanártovábbképzés Bécsben

Deutschlehrerkurs 2023

2023 júlis 17-től 28-ig kéthetes némettanár-továbbképzésen vettem részt Bécsben. A kurzus középpontjába – a módszertani továbbképzés mellett – országismereti és kulturális témák is kerültek.

Délelőttönként két blokkban tantermi körülmények között cseréltük ki ismereteiknek és fejlesztettük gyakorlati módszereinket a némettanítás területén. Rengeteg tippet, ötletet és hasznos tananyagot kaptunk. Mindkét pénteken városnéző sétára indultunk: képzőink két különböző téma köré csoportosították a megtekintendő helyeket.

Ezenkívül két esti városnéző sétán is részt vehettünk. Itt nem csak a hihetetlenül felkészült, energikus és lelkes idegenvezetőnk volt remek, hanem az időpontválasztás is: az egész napos nyári meleg után sokkal jobban esett elidőzni egy-egy épületnél a kellemes esti időben.

Külön örültem, hogy a szakmódszertani ötletek és gyakorlatok mellett helyet kapott a Chat GPT nyelvórai használata is, bár az már most látható, hogy ezzel az eszközzel még egyelőre csak ismerkedünk.

A tanfolyamon elsősorban kommunikatív feladatokat gyakoroltunk, különböző nyelvi szinteken. Ezen kívül játékos nyelvtani gyakorlatokat oldottunk meg, kaptunk ötleteket az íráskészség fejlesztéséhez és kritikus szemmel néztünk át különböző könnyített olvasmányokat.

A tanártovábbképzés hangsúlyos része volt az osztrák nyelvhasználat: kiejtés, bécsi dialektus, eltérő szókincs és nyelvtan. Ízelítőt kaptunk az osztrák könnyűzenéből és aktuális városrendezési kérdésekből. Természetesen nem maradhatott el a kávéházi kultúra ápolása sem.

Aki szereti a szervezett kirándulásokat, azoknak mindkét hétvégén kínált programot a képzőhely.

Nagyon jó hangulatú, egymást támogató és egymással szívesen időt töltő csoport alakult ki a két hétben. Mindig találtunk közös vagy épp egyéni programot, ahol felfedezhettünk magunknak Bécset – abból a szemszögből, ami a legjobban érdekelt minket.

Düsseldorfban az IIK rendezésében 2022. augusztus 1-5. között vettem részt az Erasmus+ Akkreditáció pályázat keretén belül, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanáraként a Kreatív oktatás címet viselő tanfolyamon.

Az első napon megismerkedtünk a csoporttal, betekintést nyertünk a hibrid oktatásba, az IIK (Institut für Internationale Kommunikation) felszereltségét ámulva figyeltük. Délután a képzőhely által készített applikáció segítségével ismerkedtünk meg Düsseldorffal, ahol rögtön szembesültünk is az applikációk nehézségeivel: rendszeresen frissíteni kell őket.

Kedden fogtunk neki a klasszikus tanfolyamnak és bár sok olyan nyelvtani játékot, feladatot, applikációt kipróbáltunk, amiket ismertem és használtam már, de teljesen más tanulóként látni az adott feladatokat, oldalakat. Nagy örömömre szolgált, hogy kipróbálhattam két kooperatív feladatot is, régóta kutatom a nyelvtanítás során alkalmazható ilyen jellegű feladatokat. Rengeteg hasznos ötlettel gazdagodtam, nagyon jó hangulatban teltek a napok.

Szerdán digitális ötleteket kaptunk és próbáltunk ki, többek között a Plickers alkalmazást, a Gartic Phone-t vagy a Quizlet Live-ot. Csütörtökön hallás utáni értés feladatokat készítettünk és beszéltünk át, illetve kreatív írást ültettünk át a nyelvórára. Estére úgy éreztem, a következő tanév kevés is lesz ahhoz, hogy mindent alaposan kipróbáljak.

A pénteki napon bemutattuk és kipróbáltuk az előző napon készített feladatainkat és értékeltük a saját teljesítményünket valamint a képző nyújtotta szolgáltatásokat.

Esténként igyekeztünk a várost megismerni, sétáltunk, beszélgettünk. Nagyon hasznos, remek tanfolyamon vettem részt.