Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

szerda, 21 szeptember 2022 08:34

Szabadtéri tanulás és felfedező oktatás a négy évszak szigetén

Írta:

Az Erasmus+ pályázat keretében a Rákospalotai Meixner Általános Iskola egyik pedagógusaként részt vehettem az “Outdoor learning and adventure education" nevű képzésen Tenerifén, ahol megismerkedtem az élménypedagógia szellemével és a tapasztalati alapon való tanulással. 

Utazásom során számos új dologgal találkoztam, könnyen és jól felhasználható gyakorlatokat ismerhettem meg.

  •  Az oktatás során több ismerkedős, névtanulós játékra is sor került, ami remekül hasznosítható vagy akár átalakítható, ha valami változást szeretnénk bevezetni az osztályközösségünkben, esetleg a pedagógus vagy a gyerekek újak.  
  • Számos olyan feladattal találkoztam, amely valamelyik tantárgyhoz köthető, mégis a természet nyújtotta eszközöket használja fel. 
  • A kreativitás fejlesztése minden körülmények között fontos és az ilyen típusú feladatok izgalmassá tehetik a kirándulást a természetben. A képzés során több ilyen jellegű feladattal is találkoztam.
  • A csapatmunka rendkvül fejlesztően hat a közösségekre. Számos ilyen feladatban volt részem. Volt olyan, amely során a tagok cserélődtek, de volt olyan is, ahol egyéninek indult a keresés, de csapatmunkává forrta ki magát. Ez után akár a csapattagok cserélésével is  lehet a megszerzett tudást megosztani a többiekkel. 

A feladatok kitűnően átgondolt struktúra alapján épültek fel. Az ismerkedés volt az első lépés, és egymás kultúrájának megismerése játékosan. Ezek után a már megismert csapattagokkal való együttműködés, majd az ismeretanyagok elsajátítása a szigetről, valamint különböző tantárgyakhoz kapcsolódva. 

A vége pedig egy jól összefolaló közös ábra készítése volt a cél, ahol mindenki belerakta azt, amit a képzés adott neki. 

A feladatok során nem csupán a személyiség, vagy a tantárgyi tudásunk fejlődött, de szélesítettük ismereteinket egymás országával, kultúrájával kapcsolatban is. Szinte az összes érzékszervünket használnunk kellett a különböző gyakorlatok során. Volt szembekötős, ízlelős, de hang alapján tájékozódós és szemmel keresős feladatunk is. Ezzel a leghatékonyabban szívtuk magunkba a különböző információkat. 

A tanulás mellett lehetőségünk volt kikapcsolódni és megismerkedni Tenerife csodálatosan változatos növény és állatvilágával, valamint természeti kincseivel. 

Rendkívül szerencsésnek érzem magam, mert hihetetlenül sokat tanultam ez alatt az egy hét alatt. A szigeten található Teide vulkánnak köszönhetően mind a növényzet, mind a táj nagyon egyedi és lélegzetelállító volt. A képzés pedig nagyon hasznosnak bizonyult. A feladatok rendkívül inspirálóak voltak, így számos új ötlettel tértem haza, amit a saját környezeti adotságainknak megfelelően és a gyerekek személyiségéhez mérten hasznosítani tudok majd. Ezen kívül nagyon kedves és rendkívül érdekes emberekkel ismerkedtem meg. 

A környezet szépsége kikapcsolt, a társaság feltöltött és a képzés rengeteg új lehetőséget tanított a természetben történő oktatással kapcsolatban. Ugyan Tenerife szigetét hódítottuk meg, a gyakorlatok azonban bármilyen szabadtéri helyszínen megállják a helyüket. Könnyedén tudom a tanultakat kapcsolni a Meixneres szemlélethez. Hálás vagyok, hogy egy ilyen hasznos és élményekben gazdag képzésen vehettem részt.

További információk

  • Helyszín: Teide

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás