Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

kedd, 06 december 2022 15:38

"Mindenki különleges" - inkluzív oktatás és stresszkezelés tippek Barcelonából

Helyszín: Europass Teacher Academy, Barcelona, Spanyolország
Kurzus: “We are all special: Inclusion and support to students with special needs in and out of the classroom”
A képzés alapvető célkitűzései, feladatai voltak az ismeretszerzés, a reflektálás és a tudás felfrissítése a főbb fogyatékosságokról, mint például a tanulási, értelmi és testi fejlődési zavarok. Reflexiók és gyakorlati tapasztalatok cseréje, nehézségek és megoldások megosztása a kollégákkal. Emellett stresszkezelési, kommunikációs gyakorlatokkal, feladatokkal gazdagodhattunk, továbbá a differenciáláshoz alkalmazásokat ismertünk meg.
A gyönyörű spanyol városban, Barcelonában vettem részt egy hatnapos Europass képzésen, amelynek a témája az inkluzív oktatás és a stresszkezelés volt. Emellett különböző technikákat ismerhettünk meg a sajátos nevelési igényű diákok oktatásával, nevelésével kapcsolatban. A kurzus rendkívül jó hangulatban telt, főként horvát, szerb és német anyanyelvű kollégák társaságában töltöttem a délelőttöket. Rengeteg új, izgalmas, fejlesztő játékot, alkalmazást és módszert ismerhettem meg, illetve egy délelőtt a Nacional d’Art de Catalunya múzeumban próbálhattuk ki magunkat szituációs játékokban.
Több nézőpontból ismerhettük meg a sajátos nevelési igény fogalmát és mindenki megoszthatta a saját tapasztalatát, bevált módszereit a kezelésükkel kapcsolatban. A csoport tagjainak egyesével mesélnie kellett egy olyan diákról, vagy csoportról, akik nevelése-oktatása problémás és próbáltunk ötleteket, tapasztalatokat adni egymásnak. Az inkluzív oktatás mellett kiemelt hangsúlyt fektettünk a stresszkezelésre és légző, illetve meditációs gyakorlatokat is végeztünk, amiket akár a diákjainkkal közösen is alkalmazhatunk a stresszes helyzetek hatékony kezelésére.
A kurzus során nem csupán a lexikális tudásom fejlődött, hanem a nyelvtudásom is, hiszen az angol nyelvnek több nyelvjárását ismerhettem meg és a beszámolók, tapasztalatcserék, illetve önismereti feladatok során a kommunikációs készségre feltétlen szükség volt és sokat is fejlődött az egy hét során.
Az oktatónk, Sonia, nem csupán a pszichológiában jártas, de a különböző képzőművészetekben is, ezért rendkívül izgalmas történeteket hallgathattunk meg a katalán város épületeiről, nevezetességeiről, illetve a múzeumi látogatás során is lehetőségünk nyílt betekintést nyerni a spanyol festészet alkotásaiba.

Köszönöm a lehetőséget, nagyon jól éreztem magam az egy hét alatt!

Iskolánk honlapjának Erasmus oldala: https://www.vasvari.hu/projektek  

További információk

  • Helyszín: Barcelona

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás