Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

hétfő, 21 augusztus 2023 18:36

Spanyol nyelvi képzés Málagában

Írta:

Az Erasmus+-nak köszönhetően 2023. július 31 – augusztus 11. között lehetőséget kaptam, hogy részt vegyek egy kéthetes intenzív spanyol nyelvtanfolyamon Málagában, a Malaca Instituto nevű intézményben. Mivel a spanyol nyelv tanulása már évek óta a hobbim, de eddig csak autodidakta módon gyakoroltam, nagyon megörültem, amikor megtudtam, hogy idén nyáron részt vehetek egy nyelvi képzésen.

A képzés idejére családi szállást választottam, hogy még többet tudjam gyakorolni a nyelvet, és jobban megismerhessem a spanyol kultúrát, betekintést nyerhessek a spanyolok hétköznapjaiba.

Indulás előtt két héttel kaptam meg a szállásadóm elérhetőségét, és rögtön fel is vettem vele a kapcsolatot. Megtudtam, hogy egy nyugdíjas hölgy lesz a szállásadóm, aki egyedül él, de idős kora ellenére nagyon aktív életet él, rendszeresen sportol és részmunkaidőben pszichoterapeutaként dolgozik.

A képzés előtti héten ki kellett töltenem egy online szintfelmérőt, majd az iskola igazgatójával, Inma Molinával volt egy rövid beszélgetésünk a Zoomon, melynek célja a nyelvtudásom felmérése volt, és a számomra legmegfelelőbb csoport kiválasztása. Jeleztem, hogy eddig teljesen egyedül tanultam a nyelvet, és úgy érzem, hogy főleg a nyelvtani szabályok elsajátítása okoz nehézséget, különösen az igeidőkkel állok hadilábon. Inma szerint a nyelvtudásom B2-es szintű, de abban maradtunk, hogy a B1-es csoportban fogok kezdeni, ahol az igeidők gyakorlásán lesz a hangsúly, és ha túl könnyűnek találom, jelezni fogom neki, és átkerülhetek egy B2-es csoportba.

A kiutazásom napján nem volt közvetlen járat Budapestről Málagába, és az átszállásos verzió helyett úgy döntöttem, hogy busszal utazom Bécsbe, onnan pedig közvetlen járattal Málagába. Ez költséghatékonyabb és gyorsabb megoldás volt. A gépem vasárnap este 18:30-kor szállt le Málagában. A repülőtérről tömegközlekedéssel jutottam el a szállásra, ami az esti órákban eléggé zsúfolt. A szállásadóm, Amor Rios Diaz nagy szeretettel fogadott, finom vacsorával várt, és készségesen válaszolt minden kérdésemre.

A képzés, amelyen részt vettem: Intensive Spanish Course

Intensive Spanish course in Malaga - Spain | Malaca Instituto

A képzés első napja július 31., hétfő volt. Az első héten María Teresa volt a tanárunk, akivel a nyelvtan mellett rengeteg kommunikációs gyakorlatot is végeztünk. 7-en voltunk a csoportban, 1 cseh, 2 svájci és 3 német tanuló volt a csoporttársam.

A tanterem IKT eszközökkel felszerelt, légkondicionált helyiség volt, tengerre néző ablakokkal.

Napi négy ötvenperces óránk volt, 8:30-tól 12:30-ig, közte egy 30 perces szünettel, és minden nap kaptunk 2-3 oldalnyi házi feladatot.

Az első héten a múlt időket gyakoroltuk (a spanyolban van egy pár: Pretérito Imperfecto, Pretérito Indefinido, Pretérito Pluscuamperfecto, Pretérito Perfecto), valamint a függő beszédet, az egyszerű feltételes módot és a névmások használatát. A szókincsbővítés minden nap más-más témakörre fókuszált. Körbejártuk az ünnepek, a sport és az oktatás témakörét. Összehasonítottuk Spanyolország oktatási rendszerét Svájc, Németország, Csehország és Magyarország oktatási rendszerével. Ez nagyon érdekes volt számomra. Németországban például csak 4 év az általános iskola, Spanyolországban 6 év, Csehországban pedig 9 év. A tankötelezettség is változik: Csehországban 15 év, a többi országban 16 év. Ebből adódóan a középiskola Németországban 8 év, Spanyolországban 4+2 év, Csehországban 4 év. Csehországban kezdik a fiatalok legkésőbb az egyetemet.

Az osztályzatok Spanyolországban 0-tól 10-ig terjednek, és tört jegyek is vannak. 0-tól 4-ig elégtelen (suspenso), 5-6,5 elégséges (aprobado), 6,5-8,5 jó (notable), 8,5-10 kiváló (sobresaliente).

Tanítás után délutánonként meglátogattam a város fő nevezetességeit. Kedden felmentem a Gibralfaro várba és az alatta lévő Alcazabába, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt a kikötőre és az egész városra. A délutáni hőségben (42 C fokban) nem volt könnyű felgyalogolni a 300 m magasságban álló várba, de a látványért már megérte, nem is beszélve a kiállításról. A Gibralfaro várban lévő kiállítás bemutatta Málaga történelmét és a régió jellegzetes növényvilágát. Itt tudtam meg, hogy Málaga városa a középkorban arab fennhatóság alatt állt, majd visszafoglalása után a franciák is megszállták. A mórok által épített várakat, erődítményeket megrongálták, és csak a 19. században rekonstruálták. Az itt termő növények többsége – a szentjánoskenyérfa, a füge, a datolya, a leander, a citrusfélék, a gránátalma – az arabok közvetítésével került ide.

Szerdán a malagai katedrálisba, a La Manquitába (Félkarú Hölgy) látogattam el. Elnevezése félkész állapotára utal, ugyanis a tervezett két tornya közül csak az egyik épült meg. A reneszánsz stílusú római katolikus templom 1528 és 1782 között épült.

Csütörtökön és pénteken a Malaca Instituto által szervezett programokon vettem részt: sétahajózáson a tengeren, és a „Málaga Pintada” elnevezésű túrán a belvárosban, ahol a középkorban készült falfestményeket és modern kori grafitiket figyelhettünk meg. A túravezető tanárunk felhívta a figyelmünket egy érdekes falfestményre, amelyet egy középkorban élt arisztokrata család a háza falára festetett. A három kép három különböző helyszínt ábrázolt, ahová a ház tulajdonosa elutazott, és így örökítette meg az emlékeit, hogy az egész város láthassa. Ez volt a középkori Facebook.

Szombaton egész napos kiránduláson vettem részt Granadában, és meglátogattam az Alhambrát kertjeivel és palotáival. A programra a jegyet a GetYourGuide alkalmazásban váltottam, amit mindenkinek ajánlani tudok. A jegy magában foglalta a buszos utazást Málagából Granadába és vissza, idegenvezetéssel, valamint a belépőket az Alhambrába, a kertekbe és a Nazari palotákba. A buszon ismerkedtem meg egy svájci tanárnővel, Debora De Luca-val, aki szintén nyelvtanulás céljából jött Málagába. Nagyon hamar barátságot kötöttünk, és az ottlétünk további részét többnyire együtt töltöttük. Sok érdekességet megtudtam tőle a svájci oktatási rendszerről. Náluk például csak 5 hét a nyári szünet, július közepétől augusztus közepéig tart. Viszont van egy kéthetes őszi szünet októberben, kéthetes téli szünet decemberben, kéthetes tavaszi szünet áprilisban és még egy tíznapos érettségi szünet májusban. Mindketten egyetértettünk abban, hogy a svájci rendszer jobban segíti a tanárok és a diákok regenerálódását a tanév közben. Én pedig az Erasmusról meséltem Deborának, mivel Svájc nem uniós tagállamként nem részesül ebben a lehetőségben. Viszont a svájci fiatalok feltétel nélkül mind kapnak ösztöndíjat az államtól 18 éves korukban, amit arra költenek, amire csak szeretnének, például a svájci csoporttársaim így vettek részt a nyelvtanfolyamon, 8 héten keresztül.

Vasárnap szintén egésznapos kiránduláson voltam, ez alkalommal az El Caminito del Rey túrán. Fantasztikus élmény volt végigsétálni az El Chorro kanyon falára épített úton, megcsodálni a 80 millió éves fosszíliákat és a völgyben csordogáló kristálytiszta vizű Guadalhorce folyót.

 A második héten emelkedett a csoportunk létszáma: bár az egyik svájci csoporttársunk hazament, érkezett hozzánk egy skót, egy olasz és egy orosz úriember, valamint egy másik svájci lány. Ezen a héten Juncal volt a tanárunk. A tanórák mindkét héten nagyon jó hangulatban teltek, rengeteget nevettünk és sok érdekességet tudtunk meg egymás országáról. Én a második héten még jobban éreztem magam, mert addigra már egy összeszokottabb csapat alakult ki. Ezen a héten a rendhagyó igékkel, a kötőmóddal és felszólító móddal foglalkoztunk, a szókincsbővítés pedig a vásárlás, reklámok, média és környezetvédelem témákra terjedt ki.

Ezen a héten nem műemlékeket látogattam, hanem inkább a városban sétáltam, könyveket vásároltam, és igyekeztem felfedezni a turisták által kevésbé látogatott városrészeket. Esténként rengeteget beszélgettem szállásadómmal, Amorral, aki sok érdekességet osztott meg velem az andalúz konyhaművészetről. Számomra a legbizarrabb a concha fina nevű kagyló volt, amit nem mertem megkóstolni, mert Amor szerint élve fogyasztva a legjobb, amikor még mozog. Úgy döntöttem, ezt inkább kihagyom.

A hazaút nem volt teljesen zökkenőmentes, ugyanis a malagai repülőtér szombat délelőtt iszonyatosan zsúfolt volt.     Azt gondoltam, elég lesz 2,5 órával indulás előtt kiérnem a reptérre. A check-innél 45 percet álltam sorba, majd a biztonsági ellenőrzésnél több, mint egy órát. 10 perc volt a kapuzárásig, amikor végre átértem. Rögtön fel is szálltunk a gépre, viszont a reptér túlzsúfoltsága miatt 45 percet kellett várnunk a felszállási engedélyre, így késve indultunk. Mindenesetre mindenkinek javaslom, aki egyszer a Costa del Sol repülőtérről (AGP) utazik, hogy minimum 3,5 órával indulás előtt érkezzen, hogy legyen ideje mindenre és ne kelljen idegeskednie, hogy eléri-e a gépet.

2023-1-HU01-KA121-SCH-000130754 számú projekt

Iskolánk Erasmus oldalán a többi projekt is megtekinthető:

https://krudy-erasmus.webnode.hu

 

 

 

 

További információk

  • Helyszín: Málaga, Spanyolország

Új hozzászólás