Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

vasárnap, 06 november 2022 10:28

Máltai motiváció és kultúra

Írta:
A csoport A csoport

Az Erasmus+ program keretében augusztus második hetében angoltanári továbbképzésen vettem részt Máltán, Vallettában. A nyelvtanfolyam neve: Creativity and Motivation in the classroom. Az oktatás helyszíne gyönyörű környezetben, egy „belvárosi” iskolában zajlott. Málta olyan kicsi, hogy nem igazán lehet városokról beszélni, de Valletta a központi „főváros”. A hatalmas épületben szintenként 4-5 tanterem adott helyett a foglalkozásoknak korszerű felszereléssel, klimatizált termekben.

A kiutazás előtt az iskola megbizonyosodott, hogy a nyelvi szintünk megfelelő, egy szintfelmérőt kellett elküldeni. A legjobban azt vártam, hogy különböző nemzetiségekből való tanároktól megtudjam, milyen az oktatás helyzete nálunk, reális képet kapjak a magyar viszonyokról. Mivel mindenki angoltanár volt, a kommunikáció könnyen és folyékonyan zajlott, és az elvárásaimnak megfelelően sokat megtudtam az olasz, cseh és lengyel iskolákról. A tanárunk, Alan, anyanyelvűként sokat segített a naprakész, mai használt angol kifejezésekben. Ennek nagyon örültem, mert angol nyelvterületen már viszonylag régen jártam. Az órákon a különböző skilleket néztük át, hogy hogyan lehet egy-egy képességet játékos, tényleg motiváló módon fejleszteni. A tanárunk által betekintést nyertünk Málta kultúrájába, nyelvébe, szokásaiba, hiszen Alan félig máltai anyai ágon, így a gyerekkora nagy részét itt töltötte. Lehetőségünk volt megvásárolni Alan módszertani könyvét, amit meg is tettünk néhányan, így biztosan nem felejtődik el a tudás, bármikor újra tudjuk majd használni a feladatokat.

Délutánonként az iskola szervezésében nagyon sok szabadidős program volt, főleg kulturális és történelmi, de volt olyan is, ahol Málta természeti kincseit tudtuk megnézni. Lenyűgöző a látvány, amelyet kiegészített a túristavezető érdekes előadása is.

A képzés rendkívül hasznos volt tehát több szempontból is. Fejleszthettem az angoltudásom, megismerkedhettem különböző európai iskolák helyzetével, tanultam Málta történelméről, kultúrájáról és módszertanilag is fejlődtem. Hazatérve mindenkinek csak ajánlani tudtam a képzést.

Az iskolánk Erasmus honlapja: https://www.dszcbethlen.hu/projektek/erasmus-2020-1-hu-01-ka-101-078289-innovativ-tanarok-a-vilagra-nyitott-tanulokert

További információk

  • Helyszín: Málta

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás