Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

péntek, 01 november 2019 15:20

Nyelvi képzés Brightonban

Írta: Frányó Sarolta

Szegedi Madách Imre Magyar- Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola pedagógusaként először vehettem részt Erasmus+ pályázat révén nyelvi továbbképzésen. Brightont, Anglia egyik legnagyobb és leghíresebb tengerparti üdülőhelyét választottam, ahol nagy hagyománya van az angol nyelvi képzésnek, 25 nyelviskola található a városban. A célom az volt, hogy a régen megszerzett nyelvi tudásomat felelevenítsem és kibővítsem. 

Az órákon a világ minden tájáról érkezett diákokkal találkoztam, a csoportunkban, ami 12 fős volt csak ketten voltunk európaiak, és tanárok. A többiek Tajvanról, Japánból, Kolumbiából, Szaud-Arábiából…. érkeztek. Többnyire diákok, fiatal felnőttek. Többen már hónapok óta tanulták itt a nyelvet. Eleinte nagyon zavaró volt, előzetes elvárásom ugyanis az volt, hogy angol nyelvterületen majd a tökéletes brit-angol kiejtést hallva ismétlek és tanulok. Később már úgy gondoltam, hogy pontosan ez az akcentusok és kultúrák sokszínűsége az, amihez hozzá kell, hogy szokjunk, ha a világban bárhol boldogulni szeretnénk.

Az órákon lehetőségünk volt a többiek szokásait, hagyományait, életmódját is megismerni a 

sok páros és csoportmunka során. 

Hallhattam tökéletes angol kiejtést is a házigazdánktól, a buszon, vonaton, az utcákon. Kirándultunk az iskola által szervezett úton Cambridge-be és Lewes-ba. Önálló szervezésben mentünk el Southamton-ba, ahol a Titanic és a várostörténeti kiállítást és a kikötőt néztük meg.  Newhaven-be az erődöt látogattuk meg, Easbourne-be, Rottingdean-be látogattunk, ahol helyi nevezetes épületeket, templomokat, parkokat látogattunk meg. Brighton látványosságait is megnéztük; Brighton Pier, Royal Pavillon, Marina. Csodálatos élmény volt a táj is; a Csatorna, a hófehér sziklák is.  Történelem tanárként is számos érdekes történelmi és kulturális ismeretre tettem szert az utam során.

A helyi emberek barátságosak, segítőkészek, gyakran kérni sem kellett, maguk ajánlották fel a segítségüket, ha eltévedtünk. Ottlétem alatt nemcsak a nyelvi tudásom gyarapodott, hanem számtalan pozitív élménnyel gazdagodtam.

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás