Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

péntek, 29 július 2022 14:32

Curso intensivo de espaňol y metodología avanzada/ Curso para profesores (Intenzív spanyol nyelvkurzus és haladó módszertan – tanártovábbképzés) 2022. 07. 17-22. Malaga, Spanyolország

Írta:

Iskolánk, a Szegedi Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum, 2020-ban sikeresen pályázta meg az Erasmus + programot Zöldhullámban c. pályázatával, azonban a mobilitások nagy részének megvalósulására csupán idén kerülhetett sor a járvány miatt. Pályázatunk középpontjában a fenntartható fejlődés állt, mind természeti-, mind kulturális szempontból. Ezen belül, pályázatunk, figyelembe véve az intézmény sajátosságait, 3 fő célt tűzött ki, melyek egyike: minőségi oktatás - célnyelvi kulturális ismeretek bővítése, Európa kulturális örökségeinek megismerése. Ezt sikerült megvalósítanom, amikor idén nyáron Malagában (Spanyolországban) töltöttem el egy hetet egy továbbképzésen, 2022. július 17-22 között.

Kurzusom címe: Curso intensivo de espaňol y metodología avanzada/ Curso para profesores (Intenzív spanyol nyelvkurzus és haladó módszertan) a Malaca Instituto szervezésében. A tanfolyamot megelőzte egy nyelvtani felmérő teszt és egy online Zoom-interjú. Ezt követően indult el hétfői kezdettel a tanfolyam. Csoportunk 11 főből állt: 1 svájci, 1 belga, 1 cseh, 1 lengyel, 2 francia, 1 román, 1 kolumbiai, 1 dán és 2 magyar főből. Mindannyian gyakorló nyelvtanárok voltunk, főleg középiskolákban tanítók, de volt általános iskolai tanár is köztünk.

Az óráink 8.30-tól 14.30-ig tartottak mindennap és három nagy egységre osztották őket. Az első részben főleg nyelvtannal foglalkoztunk és tankönyv segítségével dolgoztunk, melyet az intézmény biztosított számunkra. Mi választhattuk ki, hogy a nyelvtan mely szegletével szeretnénk jobban megismerkedni, így érintettük: az intonációt, a  RAE legújabb helyesírási változtatásait, a feltételes mondatokat, érzelmet kifejező szerkezeteket, kijelentő mód/kötőmód közti árnyalatnyi különbségeket, stb. A második rész a szókincsbővítésre helyezte a hangsúlyt, és itt ebben a blokkban mindennap más-más témából kellett kiselőadásokat tartanunk. Témáink voltak: konyhaművészet, sportok, zene, kultúra, spanyol nyelv határok nélkül.  Míg az első két egységet ugyanaz a két tanár tanította, addig a harmadik egységet (módszertani rész) mindig más tanár segítségével tekintettük át. Számomra ezek voltak a legfontosabb részei a tanfolyamnak, hiszen egyrészt elméleti hátteret kaptunk, másrészt rögtön ki is próbáltuk a feladatokat, harmadrészt pedig elmeséltük egymásnak saját tapasztalatainkat is, amiből rengeteget lehetett tanulni. A következő témákat érintettük: rövid (bemelegítő vagy feladatlezáró) feladatok a nyelvórán, írásbeli feladatok, nyelvtani feladatok a spanyol nyelvórán, szóbeli feladatok és reáliák. Ezek során a beszámolók során derült ki, hogy mennyire máshogy állnak a nyelvtanításhoz Európa különböző oktatási intézményei: Dániában például csak tablettel tanulnak a gyerekek, tollat és papírt nem használnak. Az Egyesült Államokban óriási problémát jelent a spanyol nyelv tanítása olyan családokban, ahol a szülők valamely latin-amerikai országból jönnek; emellett nagyon küzdenek az angol nyelv hatásaival, amely miatt egy keverék nyelv, a Spanglish jön létre.

A Malaca Instituto a tengerparthoz közel, egy domb tetején található, hihetetlen kilátással a környékre. Busszal jól megközelíthető, de gyalog is nagyon közel van a tengerparthoz. Az iskola több szintes épületet foglal el, tele tantermekkel, melyek igen felszereltek és a legmodernebb oktatás is lehetővé válik a diákok számára. Az órák pontosan kezdődnek (csengőszóra), majd van egy hosszabb szünet és végül egy rövidebb szünet. Az iskola éttermében/bárjában lehetőség van uzsonnázni, kávézni, de az ottlakóknak ott szolgálják fel a napi háromszori étkezést is. Az étterem mellett medencében hűsölhetnek az iskola diákjai. Az iskola épülete mellett vannak a szállások, melyek az iskola épületéből is közvetlenül megközelíthetők. Így lehetőség van nagyobb diákcsoportok elszállásolására is.

Az én szállásom Malaga másik városrészében, az óvároshoz közel helyezkedett el. Budapestről csak heti háromszor indul járat Malagába, ezért a tanfolyam elvégzése után maradt még idő felfedezni a várost és a környéket. Malagában ellátogattam a Picasso Múzeumba, az Alcazaba-ba (Palota), a Gibralfaro erődbe és a katedrálisba. A környéken megcsodálhattam az Alhambra palotaegyüttest Granadában, ami az UNESCO Világörökségének részét képezi, valamint a Nerja-i cseppkőbarlangot, ahol a világ legnagyobb cseppköve található.

Utazásom nem jöhetett volna létre a Tanártovábbképzés munkatársainak segítsége nélkül, különösen Véghné Juhász Krisztinát szeretném kiemelni. Emellett iskolánk koordinátorainak is köszönettel tartozom, hiszem munkájuk nélkül erre az utazásra nem kerülhetett volna sor.

                                                                                                                                  Boros Krisztina

További információk

  • Helyszín: Malaga

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás