Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

hétfő, 22 február 2021 11:00

A szabadság városa

Írta:

A szabadság városa

Iskolám, a Dunaújvárosi SZC Lorántffy Zsuzsanna Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, és Kollégiuma 2019-es Erasmus+ pályázatának keretében volt lehetőségem egy kéthetes, spanyolországi továbbképzésen részt venni a katalán fővárosban, Barcelonában. A tanfolyam címe Creativity, Innovation, Motivation, and New Teaching Methodologies, egy módszertani kurzus tanárok részére, melynek elvégzésével megújíthatjuk pedagógiai eszköztárunkat. A képzést és a szállást az Europass Teacher Academy szervezte. Láthatóan nagy rutinjuk van ebben, néhány levélváltással mindent elintéztünk az utazás előtt.

Repülőjárattal érkeztem Barcelonába 2019. augusztus 4-én délelőtt. A városban való közlekedés egész ott tartózkodásom alatt nem okozott gondot, mert a főbb útvonalakat előre megterveztem, illetve modern és turistabarát tömegközlekedési hálózat segíti a tájékozódást a városban. A szállásom tiszta és igényes osztott apartman volt, nagyjából a belváros és a tengerpart között félúton helyezkedett el, egy fontos közlekedési csomópont közelében.

A kéthetes kurzus két különálló szakaszból állt, az oktató személye is változott a képzés félidejénél. Az oktatás angol nyelven zajlott. A csoport összetétele vegyes volt, a résztvevők különböző országok különböző szakos pedagógusai voltak. Az első héten leginkább az oktatást segítő IKT eszközökkel/alkalmazásokkal, illetve a tanulói kreatívitásra épülő óravezetési módszerekkel, valamint a motiváció kérdéskörével foglalkoztunk. Ez a szakasz egy klasszikus, gyakorlati jellegű szakmai továbbképzésnek nevezhető leginkább.

A második héten az oktatás kissé elméletibb formát öltött, gyakran esett szó a tanításhoz kapcsolódó érzelmi kérdésekről, személyes jóllétről, pozitív pedagógiáról, módszertani kérdésekről. A tananyagban természetesen itt is helyet kapott néhány hasznos applikáció, illetve osztályteremben is alkalmazható közösségi játékok (pl. spagetti-torony építés) aktivizálták a résztvevőket. Örültem, hogy a kurzus összetett zárófeladattal végződött, így mindenki megmutathatta a csoportnak, hogy hogyan alkalmazná a képzés során megszerzett tudást. A kurzus teljesítéséről szóló oklevelet az utolsó tanítási napon, augusztus 16-án pénteken kaptuk meg. A tanfolyamot a saját fejlődésem szempontjából rendkívül hasznosnak értékeltem.

A tanítási időn kívül bőven volt alkalmam felfedezni a várost. Barcelona egy szabad és élhető metropolisz, melynek minden (általam meglátogatott) városrészében jóleső, kellemes érzés fogja el az embert. A nagy forgalom és a nyüzsgés mellett sok a zöld, a kultúra az utcán is virágzik. Az ikonikus látnivalók csaknem mindegyikét volt időm megnézni. Legnagyobb hatást a gasztronómia gyakorolta rám: csoporttársaimmal jártunk tapas-bárban, illetve egy hagyományos étteremben volt szerencsém helyi specialitásokat megkóstolni. Saját költségemen a Barcelona-Arsenal futballmérközésre is eljutottam, illetve az éppen Barcelonában „állomásozó” Bodies kiállítást is megtekintettem. A tengerpart lenyűgöző, tiszta és rendezett. Az emberek késő estig a parton maradnak, beszélgetnek, és fürödnek a holdfény alatt a tengerben.

Érdekes volt látni, hogy nehéz megkülönböztetni a turistákat a helyi lakosoktól, mert a több napig a helyszínen tartózkodó külföldiek hamar felveszik a helyi viselkedési mintákat. Szintén érdekes belegondolni, hogy a helyi lakosok mindennapi életüket ebben a rendkívül modern szemléletű, szabad, befogadó környezetben élik, anélkül, hogy kívülről mondanák meg nekik, hogy mi érték. Ennek ellenére, vagy inkább ennek következményeként rend van a társadalomban. Azt gondolom, hogy saját társadalmunk egészséges irányba való fejlődése érdekében is szükség lenne arra, hogy minél többen tapasztalják meg, hogy milyen egyéb hasonló példák léteznek még a világban. Mi, tanárok élményeinket, tapasztalatainkat közvetlenül megoszthatjuk diákjainkkal és kollégáinkkal, ami az említett folyamatot nagymértékben elősegíti. Ezért úgy gondolom, hogy a legnagyszerűbb dolog, ami egy pedagógussal történhet, hogy iskolája Erasmus+ pályázatában részt vesz. Tegyetek így ti is!

Horog Zoltán

matematika-informatika szakos tanár, munkaközösség-vezető

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás