Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Daragó Gabriella

vasárnap, 05 november 2023 15:18

Mindfulness és Meditáció Alicantéban

A 2023-1-HU01-KA121-SCH-000126119-es sikeres pályázatunk keretén belül vettem részt egy 7 napos, Mindfulness kurzuson, amelynek teljes címe: MINDFULNESS AND MEDITATION: WELL-BEING AT SCHOOL AND LIFE.

A kurzus a PMS ERASMUS PLUS (PMSE+) képzőintézmény szervezésében valósult meg Spanyolországban, Alicantéban. Az órákat a Lucentum Hotel első emeletén kialakított termekben tartották meg. A kurzus egy vasárnap délutáni közös találkozóval indult a hotelben, ahol a képzőintézmény bemutatkozott és ismertette a heti programját. Ezen a találkozón sok hasznos információval lettünk gazdagabbak. Ezt követte az ingyenes városnéző túra. Hétfőn a rövid bemutatkozás után, mindenki bemutathatta iskoláját egy rövid prezentáción keresztül. A csoport finn, lengyel, német, osztrák és horvát kollegákból állt. A kurzus nagyon gyakorlat orientált és érdekes volt. Trénerünk María rendkívül felkészülten, lendületesen próbálta átadni tudását nekünk. Első nap bepillantást kaptunk a tudatos jelenlét világába, a stressz kezelésébe, az érzelmi intelligencia fejlesztésébe, a kamaszkori változások világába és a meditációba. Próbáltuk elsajátítani a hasi légzést és egyre hosszabb meditációkat csináltunk. A nap folyamán nagyon sok közös gyakorlat volt, amely során rengeteget tanultunk önmagunkról és egymásról. Bepillantást nyertünk a Chi-Kung eszenciájába. Kedden egy egész napos kirándulásra mentünk Tabarca szigetére a csoporttársakkal. Szerdán csak délután kezdődtek az órák, ezért reggel elmentünk a San Juan tengerpartra úszni. Ez egy több kilométer hosszú gyönyörű homokos tengerpart kristálytiszta vízzel. A nap további részét az iskolában töltöttük, mantra meditációval, érzelmi intelligencia teszttel és a haraggal való foglalkozással. A napot a tengerparton fejeztük be egy órás Chi Kung gyakorlattal. A csütörtök reggelt a tengerparton Chi Kung órával kezdtük majd egy kis szünet után az iskolában folytattuk önismereti gyakorlatokkal, a nap folyamán többször meditáltunk és foglalkoztunk az asszertív kommunikáció témakörével. Praktikus gyakorlatokat végeztünk, a bennünk lévő feszültség és nyugodtság kiegyensúlyozására (black wolf,white wolf). Pénteken egy közös paella főzésen vettünk részt, amelyhez az alapanyagokat a Mercado Central nevű piacon vásároltuk be. Szombaton délelőtt 2 fakultatív programot ajánlott az iskola. Ezt a kurzust nagyon ajánlom mindenkinek, mert a sok színes program mellett egy igazi lelki utazás.

Iskolánk honlapjának Erasmus oldala: https://gyakorlo.uni-eszterhazy.hu/hu/erasmus-32/erasmus-hirek

hétfő, 19 szeptember 2022 18:25

Jóga a csodálatos Firenzében

Kollegáim már régóta utaznak Erasmus+ pályázat keretén belül és ebben az évben én is csatlakoztam hozzájuk. A kiválasztott kurzusom címe: „Yoga and Meditation for Educators: be a Great Teacher, be your Best Self”. Eredetileg Helsinkibe szerettem volna utazni, de ott nem indult ez a tanfolyam, így Firenzére esett a választásom. Az oktatás az Europass Teacher Academy képzőintézményének Via dei Rustici épületében tartották. Ez egy szép régi épület a város központjában.

A csoporttársaim finnek, németek és reunion szigetekiek voltak. Tanárunk Christian olasz származású, aki nem csak a jógában volt jártas, hanem dráma pedagógiában és egyéb harcművészeteben is. A csapat az első fél óra után teljesen egymásra hangolódott, rengeteget nevettünk és beszélgettünk. Az óráink délután 14:00 – 19:00 között voltak, amely a nyári hőség miatt nagyon ideális volt. Az órákat mindig csapatépítő játékokkal kezdtük, amely segített feloldódni és ellazulni, majd jött az elméleti rész és utána a jóga. A hét során rengeteget tanultunk önmagunkról, mert ez a kurzus nemcsak a jógapózok elsajátításáról szólt, hanem önmagunk jobb megismeréséről is. Minden egyes nap kaptunk egy útravaló gondolatot vagy feladatot, amelyet ki így ki úgy beépített saját személyiségébe. Kipróbáltuk a légzéstechnikákat, vezetett meditációt és relaxációt. Tanultunk olyan gyakorlatokat, amelyeket alkalmazhatunk az osztályteremben akár konfliktuskezelésről, akár differenciálásról legyen is szó.

Ez az utazás nagyon sokat adott nekem, hihetetlen jófej embereket ismertem meg és egy különleges belső utazáson vehettem részt. Azoknak ajánlom ezt a kurzust, akiknek van igénye az elcsendesedésre.

Az egy hetes kurzushoz (6 nap) tartozik egy egész napos ingyenes szombati kirándulás San Gimignano, Siena, Pisa látnivalóival vagy egy Chianti borkóstoló. Szerintem megéri mind a kettőn részt venni, mert gyönyörű helyeken vezet az út.

Egy pár tipp: 1. Szállást érdemes a városközpontban foglalni, így nem megy el fölösleges idő az utazgatással. 2. Aki sportosabb alkat, annak ajánlom a RideMovi bicikliket, rollereket egy hétre 14 euróért a gyorsabb haladás érdekében.